Monday, November 8, 2010

Kisah Kembar

Pada tarikh 7/7/97 lahirnya bayi perempuan yang kembar. Kedua-dua bayi itu kepunyaan Encik Haris dan Puan Areena. Beza antara kedua-dua bayi itu hanya 3 minit saja. Bayi itu diberi nama Nur Amirah (kakak) dan Nur Amira (adik). Amirah dan Amira mempunyai seorang abang yang bernama Muhammad Amiruddin. Amirah dan Amira amat rapat sejak kelahiran mereka berdua. Amirah amat memerlukan adiknya Amira, begitu juga sebaliknya. Namun sekarang, semua dah besar malah esok hari yang penting serta bermakna buat diri Amirah. Kerana dia akan berkahwin dengan jejaka yang diminati dari sekolah rendah lagi. Tapi berbeza pula dengan Amira, kerana Amirah pasti akan mengikut suaminya, sedangkan dia pula akan duduk dengan mama serta papanya. Malam itu malam terakhir mereka tidur bersama sebelum Amirah digelar isteri.

 "Kakak..kakak ingat x lagi mase kite umo 3 taun???" kataku kepada kakakku yang sedang menyikat rambutnya di hadapanku.

"Hah..kakak ingat...masuk 2 kite ajak abang Rul mainkan...tapi time 2 die tengah bace buku." kata kakakku, dia menyambung "Pastu adik kate....suroh abang bace buku 2 kat kite due kan???"

" Haah...x sangke pulak adik nie petah bercakap walaupon baru umo 3 taun."
" Kakak ingat x kat Umairah?? " Sambungku

"Umairah...umairah...ermm...ooooo kawan karib kite time tadika dulu kan???"

" Ye ar...Umairah 2 je yang kite kenal....dah lame x dengar pasal die kan....die sihat ke?? dah de bf belom?? Tah-tah akak..die dah kawin kot!! Klu laa die dah kawin...sampai hati die x ajak kite pegi perkahwinan diie kan..." Air mata bergenang di mataku.

" Alaa...adik nie..klu sebut pasal Umairah je nak sedih-sedih....jangan laa sedih....mane tau die x kawin lagi...adik nie..x baik bersangka buruk.....dah laa...lap air mate 2....senyum ckit...hah...cam 2 laa adik akak ." kata Amirah selepas melihat senyum yang terukir di bibir adiknya.

No comments:

Post a Comment